Povestea copilariei lui Neymar Jr in Brazilia (2024)

Povestea copilariei lui Neymar Jr in Brazilia (1)

4 min

Discover Neymar Jr's childhood in Brazil

Discover Neymar Jr's childhood home through his first coach, Betinho, and his father, Neymar Sr.

Povestea copilariei lui Neymar Jr in Brazilia (2)

Neymar da Silva Santos Jr

Povestea lui Neymar Jr nu debuteaza pe un teren adecvat si ingrijit de fotbal. Incepe la fel ca orice poveste a unui baiat brazilian: pe strada.

In Brazilia, fiecare copil incepe sa joace fotbal pe strada inca de cand e foarte mic. Este in sangele nostru.

Ronaldo Luis Nazario de Lima

Cartierul

Cartierul in care a crescut Neymar Jr nu este deloc situat intr-o zona care sa se potriveasca stereotipurilor periculoase ce sunt adanc inradacinate in opinia publica despre favelele din Brazilia. Vechiul cartier al lui Neymar debordeaza de energie braziliana - o energie cel mai bine definita drept magie braziliana.

Copii in picioarele goale alearga pe strazi, jucandu-se cu o minge partial dezumflata; cel mai mic dintre ei joaca mai bine decat vei juca tu vreodata. Adolescentii se dau cate doi pe biciclete. Masinile merg incet, geamurile sunt deschise, hip-hop-ul brazilian racneste prin boxe. Strazile astea sunt vii, reale, si sunt aceleasi strazi pe care a crescut Neymar Jr.

"Obisnuiam sa traim aici cand cartierul nu era dezvoltat," a spus tatal lui, Neymar Sr. "Este un cartier de proasta calitate din punct de social, iar cand locuiam aici, era mai mult o groapa de gunoi unde tot orasul isi arunca deseurile. Nu a trecut asa mult de atunci. Noi am stat aici pana in 2008, inainte ca Neymar sa devina profesionist. Am trait in aceasta societate. Cunoastem toate lucrurile cu care se confrunta ea in fiecare zi."

Casa copilariei lui Neymar Jr se afla nestingherita pe o strada linistita din spatele Projeto Instituto de Neymar Jr, la cateva strazi distanta de o veche groapa de gunoi, printre alte case la fel de obisnuite. In ciuda popularitatii tot mai mari a fotbalistului, nu are niciun semn, niciun steag si nimic altceva care sa ne aminteasca de faimosul jucator.

Cartierul nu este ponosit, ci mai degraba o combinatie haotica de materiale de constructie si inaltimi. Este imbaiat intr-o lumina aurie si prafuita care pare ca ocupa tot orasul Praia Grande, cu plajele sale lungi si padurile luxuriante care acopera valea pana in São Paulo.

Inceputul

Cum reuseste un tanar pe nume Neumar Jr sa ajunga de pe strazile din Praia Grande pe stadioane mari precum Camp Nou? "Intotdeauna l-am invatat sa-si urmeze visurile, chiar de cand era foarte mic," a spus tatal sau. "Primul contract pe care l-am facut cu Neymar a fost cand avea 12 ani. Atunci, cred ca mi-am imaginat ca va urma o cariera in fotbal, chiar daca acel contract era doar pentru antrenament."

Cu toate astea, inainte de contract, inainte de incaltarile oficiale si tricourile cu numele imprimat, Neymar era ca orice alt baiat tanar, oarecum.

"Intotdeauna a fost un baiat fericit, ca orice alt copil. Incocent si mereu dispus sa se distreze, sa se joace - in principal, cu o minge de fotbal. Eu si sotia mea ne-am gandit ca trebuie sa-i lasam pe Neymar si sora lui sa se dezvolte natural, sa aiba cu adevarat alegerea de a fi fericiti. Asa ca, atunci cand era copil, voia sa fie orice: Superman, Power Ranger. Copilul era hiperactiv - inca este si astazi!" a spus tatal lui.

Cand Neymar Jr este descoperit

Deci, ca la majoritatea copiilor, imaginatia lui Neymar Jr zburda in fiecare zi. Dar, spre deosebire de altii, Neymar Jr avea o sclipire cand se juca si cand lua contact cu mingea. Relatia lui cu fotbalul a inceput devreme, cand avea in jur de trei ani. Ca orice alt lucru pe care il inveti de mic (vorbitul si mersul, de exemplu), devine natural pe masura ce inaintezi in varsta. Cel care l-a descoperit pe Neymar Jr i-a vazut aceasta abilitate inca de cand a fost sa-l vada prima data jucand.

"Prima data cand l-am vazut jucand a fost in 1998, in timpul unui meci de fotbal pe plaja in São Vicente," a spus primul antrenor al jucatorului, Betinho. "Am vazut un copil de sase ani care alerga prin tribune si mi-a atras atentia - i-am vazut agilitatea, coordonarea si abilitatile motrice. Orice dezechilibru i-ar fi putut cauza o fractura urata."

Terenul de fotbal este bucuria lui Neymar Jr

Bineinteles ca l-a ajutat faptul ca si tatal sau a jucat fotbal in viata, iar o parte din agilitate s-a transmis genetic, dar se adauga si o iubire autentica fata de joc, pe care Neymar a avut-o dintotdeauna.

"Terenul de fotbal este bucuria lui Neymar Jr - daca il pui pe teren, el e fericit," a spus Neymar Sr. "Nu conteaza unde este, daca e in Brazilia sau in Barcelona. Asta ii permite lui Neymar sa-si pastreze bucuria, iar noi incercam sa fim aproape de el, cat de bine stim noi."

Atat de mare este dragostea lui pentru fotbal incat a infiintat un turneu de fotbal 5-la-5, Neymar Jr's Five. Prima editie s-a jucat in peste 40 de tari si a strans 10.000 de echipe si 65.000 de jucatori, iar finala a avut loc in iulie la institutul sau.

Brazilia l-a transformat in jucatorul care este astazi. Asa cum a descris primul sau antrenor, Neymar Jr joaca cu 'ginga', un fel de swing brazilian. El are un stil la fel de ritmat precum imnurile cantate pe stadioanele de fotbal.

"Niciun baiat cu care am lucrat nu are ceea ce am vazut la Neymar. El se misca repede. Asta este 'ginga'. Acel ceva care ii permite sa-si fenteze oponentii, sa dribleze, sa-si miste corpul mai repede decat ceilalti. Este o abilitate care curge in sangele brazilian."

O instiutie in cartierul in care a crescut Neymar Jr

Mai este un lucru legat de Neymar Jr si chiar daca nu este neaparat brazilian, se adauga la stilul sau de a fi. La finalul zilei, Neymar nu a uitat sa ramana aproape de familie si prieteni.

"Valorile pe care le avem aici, la Instituto Projeto Neymar Jr, sunt 'respectul, munca in echipa si dragostea pentru celalalt', iar Neymar a fost mereu asa," a spus Betihno. Acesta este unul dintre motivele pentru care a deschis Institutul in cartierul in care a locuit. "A vrut sa ofere ceva comunitatii, sa schimbe putin realitatea si sa o faca mai buna."

Magia braziliana continua

Fara indoiala, lui Neymar Jr i-a fost oferit un dar si este unul la un miliard. Cu toate astea, fara Brazilia, cu siguranta nici el nu ar fi aceeasi persoana. Fara magia electrizanta si fara orele-n sir petrecute cu mingea de fotbal ponosita in fata casei sale din Praia Grande, Neymar Jr nu ar fi jucatorul care a ajuns sa fie astazi.

Vrei sa ramai la curent cu cel mai tare continut de pe RedBull.ro? Aboneaza-te la singurul newsletter care iti da aripi!

Vezi și

Neymar Jr versus castigatorii Neymar Jr's Five3 minute de citit
Poti sa ghicesti cine-l inspira pe Neymar?1 minute de citit
Povestea copilariei lui Neymar Jr in Brazilia (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6384

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.